Page 57 - Uroda_i_Medycyna_7
P. 57
Chirurgia plastyczna Czym jest liposukcja? odessiemy, ale rozbijając komórki, zwykle uszkadza się naczynia i nerwy. Idealnym Jest to zabieg chirurgiczny, który ma na celu rozwiązaniem byłoby usunięcie bąbelków zmniejszenie grubości podskórnej tkanki z pianki bez naruszania sznureczków, jednak tłuszczowej. Wydaje się to proste, ale wca- nie jest to wcale proste. Cały czas opracowu- le takie nie jest. Czym tak naprawdę jest je się metody, które w coraz efektywniejszy tłuszcz, a dokładniej – podskórna tkan- sposób rozluźniają tkankę tłuszczową, przy ka tłuszczowa? To zgromadzenie komórek jak najmniejszym uszkodzeniu innych struk- tłuszczowych, połączonych włóknami tkanki tur, na przykład przy użyciu wody pod ciśnie- łącznej. Gdzieniegdzie występują tam rów- niem czy ultradźwięków. Niektóre metody nież naczynia krwionośne i nerwy, struktury zapewniają tak łagodne rozluźnienie tkanki, ważne z funkcjonalnego punktu widzenia. że odsysa się komórki tłuszczowe w całości, Aby dobrze zobrazować ten układ wyobraź- co umożliwia ich przeszczepienie w inne my sobie sztywną pianę z dosyć dużymi bą- okolice, na przykład do piersi, w celu ich po- belkami (pęcherzykami), w której przez całą większenia. grubość przechodzą sznureczki. W takim modelu pęcherzykami są komórki tłuszczo- Metody liposukcji we, sznureczkami są nerwy, żyły i tętnice, i a os – student medycyny, a wszystko to spaja tkanka łączna. Teraz mo- Wiedząc, na czym polega zabieg liposukcji, l ski niwersytet żemy przejść do tego, czym jest liposukcja. łatwiej będzie zrozumieć istotę ewolucji me- Medyczny w Katowicach, Pod skórę wprowadza się narzędzie, które tod tego zabiegu. Z początku stosowano tak cz onek tudenckie o o a rozluźnia całość tkanki i rozbija komórki, zwaną klasyczną liposukcję (SAL), gdzie roz- Sympatyków Towarzystwa a następnie zasysa uzyskaną masę. Im więcej luźnianie tkanki tłuszczowej jest oparte na Chirurgów Polskich rozbijemy komórek, tym więcej „tłuszczu” powtarzanych ruchach kaniuli odsysającej. 56-63_Liposukcja_artykul_KS.indd 57 2015-03-02 14:35:34
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62