Page 20 - Uroda_i_Medycyna_5
P. 20
Anti-aging Utajony wróg Coraz więcej osób, w tym także lekarzy i dietetyków, zaczyna dostrzegać zależność pomiędzy tym co jemy, a powstawaniem przewlekłych dolegliwości i przedwczesnym starzeniem się. Może to być skutek błędów żywieniowych, ale często przyczyna tkwi w nieprawidłowych reakcjach naszego organizmu na pozornie niewinne pokarmy. Dr Justyna Jakimiuk hoć Trzeci Świat nadal boryka się Problemem jest także to, że tradycyjne z problemami niedożywienia, w kra- diety eliminacyjne są czasochłonne i cały jach wysokorozwiniętych problem ciężar oceny i kontroli spada na pacjenta. Cbraku żywności został zastąpiony Prowadzenie tygodniami „Dzienniczków przez jej nadmiar. Naszym grzechem jest bieżącego notowania”, poszerzonych o za- bezmyślność w wybieraniu tego, co mamy pisy dotyczące występowania dolegliwości zamiar zjeść. Dopiero w obliczu dolegliwości i ich nasilenia, jest uciążliwe i zniechęcają- zaczynamy szukać ich przyczyn i często kie- ce. Produkty żywieniowe do diet elimina- rujemy podejrzenia na jedzenie. Błędy żywie- cyjnych są dobierane na podstawie ogól- niowe można łatwo wyeliminować, ale inne nie przyjętych standardów i wytycznych, nieprawidłowości stanowią zagadkę trudną co bardzo często nie przynosi ewidentnej do rozwiązania. Problem niepożądanych re- poprawy. Wynika to z faktu, że wszelkie akcji na pokarmy jest złożony, a ich podział wytyczne dotyczące żywienia przy prze- i klasyfikacja ulegają ostatnio modyfikacjom, wlekłych dolegliwościach typu migreny, co wprowadza dodatkowy zamęt. IBS (zespół jelita drażliwego), IBD (zapal- ne choroby jelit), choroby autoagresywne, Dlaczego jest źle? opierają się na wystandaryzowanych wzor- cach, pomijających indywidualizm każde- Zarówno pośród laików, jak i w środowi- go chorego. Nie ma jednej diety dobrej skach medycznych, pojęcia alergii, nieto- dla wszystkich, w tym również dla cierpią- lerancji i nadwrażliwości na pokarmy są cych na podobne dolegliwości. Uciążliwość używane zamiennie, bez rozróżniania me- stosowania i brak efektów tzw. „diet zga- chanizmów reakcji. Powoduje to jeszcze dywanych” prowadzi do tego, że szybko większe zamieszanie, potęguje niepewność z nich rezygnujemy. Justyna Jakimiuk i brak zrozumienia problemu. Warto więc zapoznać się z różnymi typa- – Lek. med., epidemiolog, Lekarze i dietetycy często używają jedynie mi reakcji na pokarm, ich objawami i me- absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Hawanie określeń „alergia” i „nietolerancja”, zaleca- todami wykrywania. Z tą wiedzą łatwiej i AM we Wrocławiu. jąc dietę eliminacyjną lub wykonanie badań będzie nam szukać metod diagnostycznych, w kierunku ich wykrycia. O skierowaniu na które pozwoliłyby ocenić ich najszerszą gru- Dietetyk w Centrum Dermatologii Estetycznej konkretne testy najczęściej nie ma co marzyć. pę. Przedstawione poniżej informacje po- „Derma-Puls” we Stajemy więc przed trudnym zadaniem wybo- winny rozszerzyć i usystematyzować wiedzę Wrocławiu. ru odpowiedniej diagnostyki i często wydaje- na temat różnych niepożądanych reakcji na my pieniądze na niepotrzebne badania. pokarmy. 20 20-23_Utajony_wrog_dr_Jakimiuk_KS.indd 20 2014-09-29 08:11:19
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25