Page 17 - Uroda_i_Medycyna_7
P. 17
Anti-aging dowiskowe. Ich udział w rozwoju otyłości dzą, że geny otyłości znajdują się na wszyst- szacowany jest na około 70%. Należą do kich chromosomach za wyjątkiem chromoso- nich: zła dieta i złe nawyki żywieniowe, mu Y. Liczba genów, markerów genetycznych mała aktywność fizyczna, stres i zaburze- i regionów chromosomalnych związanych nia emocjonalne, a także czynniki kulturo- z otyłością wynosi u ludzi około 600. we i tradycje rodzinne. Należy również wspomnieć o innych przy- W ostatnich dziesięcioleciach nawyki czynach otyłości związanych z przyjmowa- żywieniowe uległy znacznym zmianom. niem określonych grup leków. Leki mogące Żywność stała się tańsza i bardziej do- powodować wzrost masy ciała to m. in.: stępna, niż miało to miejsce w połowie XX insulina i doustne leki przeciwcukrzyco- wieku. Średnie dzienne zapotrzebowanie we, glikokortykosterydy, leki przeciwdepre- kaloryczne nie skutkujące wzrostem masy syjne, neuroleptyki, a także niektóre leki ciała u osób prowadzących umiarkowanie hipotensyjne¶b-adrenolityki i ¶a-adrenolityki. aktywny tryb życia wynosi dla kobiet oko- ło 2000 kcal, a dla mężczyzn około 2500 Poważne skutki kcal. Przyswajanie większej ilości kiloka- lorii skutkuje brakiem możliwości ich me- Jak widać otyłość i nadwaga to nie tylko tabolizowania, a to prowadzi do wzrostu zaniedbywanie siebie, masy ciała. lecz często także Łatwiejsza dostępność do żywności, objaw cho- zwłaszcza tej małowartościowej, pozbawio- roby lub nej substancji odżywczych, stała się jedną jej te- z głównych przyczyn rozwoju otyłości w spo- ra- łeczeństwie. Współczesna dieta oparta jest często na produktach ubogoresztkowych, bogatych w tłuszcze, cukry oraz sól. Społeczeństwo zapomina o ważnej roli ryb, owoców, warzyw i produktów zbożowych. Złe nawyki żywieniowe kształtowane są już od najmłodszych lat. Szacuje się że zaledwie 30% chłopców i 37% dziewcząt w wieku 13-15 lat spo- żywa owoce i warzywa każdego dnia. Z tego względu tak ważnym elementem jest edukacja społeczna nastawiona na odpowiednią dietę oraz promowanie zdrowych nawy- ków żywieniowych. Brak aktywności fizycznej jest ko- lejnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju otyłości. Dla zacho- wania kondycji i prawidłowego funk- cjonowania organizmu niezbędny jest regularny wysiłek fizyczny, a niestety większość z nas o tym zapomina. Kolejną grupą czynników odpowiedzial- nych za rozwój otyłości są czynniki gene- tyczne. Ich udział w rozwoju otyłości szacuje się na około 30%. Badania naukowe dowo- 14-20_otylosc_KS.indd 17 2015-03-02 13:50:57
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22