Page 62 - Eden_04_2015
P. 62
Kuchnia wellness SaŁaTKa ze SzParaGami, boczKiem, jajKiem Sadzonym, Świeżymi zioŁami i dreSSinGiem Pomidorowym _____________________ Składniki: • ½ pęczka białych szparagów • ½ pęczka zielonych szparagów • 100 g dobrego wędzonego boczku • 2-3 kromki ulubionego pieczywa na grzanki • kilka gałązek rozmarynu i tymianku • kilka łyżek klarowanego masła • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz • 4 jajka • 1 główka sałaty rzymskiej • kilka listków bazylii purpurowej • garść kiełków lucerny Przygotowanie: Szparagi umyć. Połamać je w połowie wysokości. Białe szparagi dodatkowo obrać. Blanszować je przez kilka minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Boczek pokroić w większą kostkę i smażymy na chrupko na rozgrzanej patelni. Ulubione pieczywo pokroić w małą, dwucentymetrową kostkę. Rozmaryn i tymianek posiekać dreSSinG Pomidorowy bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać zioła i pokrojone pieczywo. Grzanki smażyć kilka minut, _____________________ często mieszając, na złoty kolor. Szparagi pokroić na Składniki: • 2 średnie pomidory (1 żółty, 1 czerwony) • sól, mniejsze kawałki. Obsmażyć delikatnie na klarowanym pieprz • 1 łyżeczka miodu • 1-2 łyżki musztardy francuskiej maśle z dodatkiem pokrojonego w cienkie plasterki czosnku. • 1 łyżeczka octu balsamicznego • kilka gałązek posiekanej Przyprawić je do smaku solą i świeżo mielonym czarnym natki pietruszki • 8 łyżek dobrej oliwy pieprzem. Na pozostałym maśle usmażyć jajka sadzone. Umytą sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać Przygotowanie: Pomidory umyć, pozbawić gniazd z listkami purpurowej bazylii, szparagami, chrupiącym nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą boczkiem i grzankami. Rozłożyć na talerze i delikatnie polać i pieprzem. Dodać miód, musztardę, ocet i posiekaną natkę dressingiem pomidorowym. Na wierzchu każdej porcji ułożyć pietruszki. Wymieszać z oliwą i jeszcze ewentualnie doprawić ciepłe jajko sadzone i ozdobić kiełkami lucerny. do smaku. TarTa z Pieczonymi Porami, Kozim Serem, SzczyPiorKiem _____________________ Składniki: • 4 średnie pory (tylko biała część) • sól, czarny pieprz • oliwa • 2-3 łyżki miodu • masło • 1 op. ciasta francuskiego • 400 ml śmietany 30% • 2-3 jajka • kilka gałązek tymianku • 1 roladka koziego sera (ok. 200 g) Przygotowanie: Oczyszczone i umyte pory ułożyć na blasze. Przyprawić solą i czarnym pieprzem. Skropić oliwą wymieszaną z miodem. Opiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż się ładnie skarmelizują. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozłożyć ciasto francuskie. Ściąć nadmiar ciasta z brzegów. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchymi ziarnami fasoli. Piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Zdjąć papier, podpiec jeszcze kilka minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Na ciasto ułożyć pory. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawioną solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na wierzch ułożyć plastry sera koziego. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż się zetnie śmietana i ser delikatnie rozpuści. Podawać gorące, ale smakuje też doskonale na zimno. 62
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67