Page 59 - Eden_04_2015
P. 59
Kuchnia wellness Slow food dla każdego Slow food łączy przyjemność jedzenia z odpowiedzialnością, zrównowa- żonym rozwojem i harmonią z naturą – twierdzi Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global. Skąd wzięła się popularność slow foodu na świecie i jak żyć i jeść w duchu slow? Tekst: Grzegorz Łapanowski rudno jednoznacznie powiedzieć, skąd się mógł zrozumieć, dlaczego tak się stało? Któregoś dnia wziąła popularność slow foodu na świecie. jechał autostradą i zauważył, że we włoskich szklar- Na pewno wiąże się to z książką „Slow food. niach, w których kiedyś uprawiano tę paprykę, teraz TPrawo do smaku” Carlo Petriniego, którego hoduje się tulipany, z kolei paprykę sprowadza się ze uznaje się za inicjatora ruchu slow food. Autor opo- słynącej z tulipanów Holandii, a kwiaty jadą w drugą wiada m.in. o tym, jak wiele lat temu w centrum Me- stronę. Trudno nie przyznać mu racji, że to dość dziw- diolanu powstawał McDonald's i jak wydawało mu się ne, biorąc pod uwagę, jak duże znaczenie ma świe- kontrowersyjne powstanie takiego miejsca w mieście żość produktów. Tak się jednak stało, że po II wojnie słynącym z dobrego jedzenia. Wspomina też historię światowej poszliśmy w kierunku zintensyfikowanego, pewnej tradycyjnej potrawy ze swojego domu, której wielkoprzemysłowego rolnictwa i dotyczy to więk- od lat nie można było przygotować z powodu braku szości wysokorozwiniętych krajów. Skupiliśmy się na w sprzedaży specjalnej, starej odmiany papryki. Nie efektywności i masowej produkcji. Na rynku jest dużo żywności, ale słabej jakości i nie zawsze smacznej. Co- raz częściej jadamy poza domem, korzystamy z pół- produktów. Mamy coraz mniej czasu na gotowanie, ale też sama sztuka gotowania odchodzi w zapomnie- nie. Jest na świecie coraz więcej osób, którym zaczyna to przeszkadzać. Slow food bywa nazywany organizacją ekogastro- nomiczną, ale myli się ten, kto twierdzi, że chodzi w nim tylko o ekologię produkcji, czyli nieużywanie pestycydów czy herbicydów. Całe myślenie osób sku- Grzegorz Łapanowski kucharz, miłośnik zdrowego jedzenie i gotowania. Znany z programów „Ł'apetyt” w Kuchni+ i „Top Chef” w Polsacie. Autor książek „Smakuje” i „Najlepsze przepisy dla całej rodziny”. Zaangażowany w akcję „Szkoła na widelcu”, której celem jest poprawa jakości jedzenia w szkołach i przedszkolach. Właściciel największej w Polsce akademii kulinarnej Food Lab Studio. 59