Page 60 - Eden_04_2015
P. 60
Kuchnia wellness pionych wokół slow food nastawione jest na ochronę jest na granicy przełowienia ze względu na intensyw- środowiska naturalnego. Mamy wpływ na to, gdzie ną eksploatację. Równocześnie często mówi się, jak żyjemy. Jeśli będziemy kupować polskie produkty, to ważne i zdrowe są ryby w diecie, a przecież to ważne, będzie miało wpływ m.in. na transport, zmniejszenie żeby dieta była przyjazna dla nas, jak i dla planety. emisji dwutlenku węgla i eksploatacji dróg. Były kiedyś Dobrze jest też ograniczyć nieco spożycie mięsa. robione wyliczenia, że każde 10 dolarów wydane na Warto pomyśleć o  kalorii, żeby była przyjazna dla lokalny produkt to finalnie 25 dolarów dla lokalnej go- świata. Na wyprodukowanie 1 kalorii mięsnej potrze- spodarki. Filozofia slow food traktuje konsumentów ba około 10 kalorii warzywnych. Jak to działa? Albo jako prosumentów. W zależności od tego, co będzie- ja zjem marchewkę, albo świnia ją zje. Ale żebym ja my kupować, tym więcej tego będzie w  sprzedaży. mógł zjeść świnię, to ona musi zjeść co najmniej 10 Nasze indywidualne wybory są ważne. Choć oczywi- marchewek. Przecież ona rośnie. Przemysłowo ho- ście istotną rolę odgrywają też instytucje państwowe, dowana – 4 miesiące, naturalnie prawie rok. Jeszcze które także mają możliwość kształtować rynek, np. inny aspekt to anonimowość produkcji. Kiedyś świet- odpowiednio zmieniając prawo. W wielu krajach Unii nie znaliśmy rzeźnika, a on wiedział skąd pochodzi Europejskiej funkcjonuje to w ten sposób, że śmiecio- wieprzowina, którą sprzedaje. Dziś idziemy do sklepu we jedzenie, z podwyższoną zawartością soli lub cu- i nie wiemy skąd dany produkt pochodzi. A ta więź kru, jest wysoko opodatkowane. Ważnym aspektem między konsumentem a producentem, między czło- jest też edukacja dzieci, które kończąc podstawówkę wiekiem a ziemią jest niezwykle ważna. Dlatego wolę powinny wiedzieć, skąd pochodzą produkty, jak sma- mięso jeść rzadziej, raz albo dwa razy w tygodniu, ale kują i co z nich można ugotować. dobrej jakości. Tęsknota za smakiem Jakość i natura Przypomina mi się pewna sytuacja. Rozmawiałem Jeśli mam kilka produktów do wyboru to zwykle z  kucharkami szkolnymi i  zapytałem, dlaczego uży- sprawdzam, jaki jest stosunek jakości produktu do wają gotowych wzmacniaczy smaku i kostek rosoło- ceny. Zwracam uwagę na to, czy produkt jest z da- wych? Odpowiedziały, że jak 20 lat temu gotowały nego regionu, jeśli tak jest, to znaczy, że przejechał zupę, to warzywa i mięso miały smak, którego dzisiaj mniej kilometrów. Ale to nie oznacza, że nie możemy trudno szukać w produktach, jeśli tak szybko rosną. się cieszyć świetnym octem balsamicznym z Modeny. Pomyślałem o pomidorach, które są dostępne w skle- Według mnie liczy się jakość. Jak również to, by pro- pach nawet zimną, a nigdy nie widziały słońca, były dukt był możliwie jak najbardziej naturalny. oświetlane lampami, nie rosły na gruncie, tylko na Co dalej? Nie ma ścisłego zestawu zasad. Dobrze wełnie mineralnej, nie miały dostępu do pełni mine- jeść regularnie, zdrowo, zaczynając od porządnego rałów, tylko dostały kilka podstawowych niezbędnych śniadania i pilnując liczby posiłków, która powinna do wzrostu. I wzrost jest tak szybki, że roślina nie ma wynosić od 3 do 5 dziennie. Trzeba pamiętać o je- czasu, żeby nabrać smaku. Analogicznie jest z wędli- dzeniu owoców i  warzyw. Jeśli jemy mięso, staraj- ną. Jeżeli 1 kg wędliny jest robiony z 500 g mięsa, to my się, żeby było jak najlepszej jakości. To są proste siłą rzeczy ten smak się rozrzedza. rzeczy. Przydaje się też umiejętność gotowania, żeby Tęsknota za prawdziwym smakiem jest wszechobec- samemu jeść dobrze i móc dzielić się tym z bliskimi. na, zwłaszcza w pokoleniu, które jeszcze go pamięta. Wydaje mi się jednak, że sam produkt jest ważniej- I to jest jeden z głównych powodów, dla których slow szy niż sposób jego przygotowania. Dobra wieprzo- food jest tak popularny w wielu krajach świata. wina czy pomidor prosto z  krzaka nie potrzebują wielu składników, żeby dobrze smakować. Sashimi Przyjazne kalorie to przecież plasterek ryby podany czasem z wasabi i sosem sojowym. Kiedy Włosi podają sałatkę capre- Jak zacząć żyć i  jeść w  duchu slow food? Przede se, to składa się na nią tylko kilka składników, ale wszystkim warto nie popadać w skrajności. Na począ- jakich! To są pomidory San Marzano, mozzarella di tek dobrze jest zdobyć wiedzę. To ona pozwala zna- bufala, oliwa extra vergine i świeża bazylia. W Pol- leźć drogę do lepszego jedzenia. Kluczem jest zawsze sce też mamy równie doskonałe produkty. Kiedy jem wybór surowca. Sam zwykle zaczynam zwiedzanie dobry chleb na zakwasie wystarczy do niego masło miejsc od targów, bo tam z reguły można znaleźć naj- i szczypta soli, a czasem i bez nich pieczywo smakuje ważniejsze składniki: ryby, mięso, warzywa i owoce. doskonale. Oczywiście nie zamykam sobie drogi do Dobre produkty są świeże, sezonowe, lokalne, czasa- zabawy i eksperymentów, ale to jest jak wyjście do mi tradycyjne, czasami kupowane bezpośrednio od filharmonii czy teatru. W codziennej diecie łatwiej się rolnika, czasami ekologiczne. posługiwać prostymi przepisami i składnikami. A fe- Polecam sięganie po ryby z  bezpiecznych akwe- stiwal smaków, kulinarna uczta raz na jakiś czas, bę- nów. WWF szacuje, że 90 proc. światowych łowisk dzie wtedy prawdziwym świętem. v 60
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65