Page 21 - Uroda_i_Medycyna_1_2015_Neat
P. 21
Anti-aging żytnie i razowe) oraz nasiona roślin strącz- kowych. Ryby, jako bogate źródło kwa- sów omega-3 pomagających w naturalny sposób utrzymywać prawidłowe wartości cholesterolu we krwi, również powinny być częstym gościem na naszych stołach. Niestety Polacy, mimo dostępu do Morza Bałtyckiego, są w Europie na szarym koń- cu pod względem ilości spożywanych ryb. Rodzaj mięsa jakie spożywamy oraz spo- sób jego przyrządzania mają również duży wpływ na naszą dietę. Postarajmy się, aby częściej na naszych stołach gościł grillo- wany czy pieczony drób. Indyk lub kurczak są również bogatym, a bardziej dietetycz- nym źródłem białka. Ważnymi elemen- tami, których nadużywamy w kuchni są cukier i sól. Zalecane przez Światową Or- ganizację Zdrowia spożycie soli wynosi 5 g na osobę dziennie, a faktyczna konsump- cja w Europie to 8-12 gramów. nikanie u ywek Zalecane jest unikanie używek takich jak al- kohol, kawa czy tytoń. Związek dymu tyto- niowego z występowaniem raka płuc oraz innych organów został bezsprzecznie po- twierdzony już wiele lat temu, jednak ilość osób palących papierosy jest nadal bardzo wysoka i wynosi w Polsce około 8,5 mln. nikanie stresu Należy pamiętać, że w dymie tytoniowym, poza substancjami wywołującymi nowo- Stres krótkotrwały i o niskim nasileniu- twory płuc (tlenkiem i dwutlenkiem węgla, działa na organizm mobilizująco, ale gdy cyjanowodorem, amoniakiem, cząsteczka- przekroczy próg tolerancji, który przecież mi smoły, węglowodorami aromatycznymi, dla każdego jest trochę inny, oraz gdy bę- benzapirenem, metalami ciężkimi), znaj- dzie oddziaływał na nas przewlekle, może duje się również nikotyna. To właśnie ona doprowadzić do wystąpienia poważnych uzależnia fizycznie, powodując podwyż- komplikacji zdrowotnych. Ma on wpływ szenie ciśnienia tętniczego krwi będącego na rozwój alergii, chorób układu krążenia, przyczyną wielu chorób sercowo-naczy- układu pokarmowego czy chorób auto- niowych. Podobnie szkodliwy jest alkohol immunologicznych. Przewlekły stres osła- spożywany przewlekle w nadmiernych bia nasz układ odpornościowy, przez co ilościach. Poza wpływem na rozwój cho- stajemy się bardziej podatni na infekcje. rób układu krążenia, układu pokarmowe- Stres ma udowodniony wpływ na rozwój go, w tym marskości wątroby czy chorób cukrzycy. Podczas długotrwale utrzymu- trzustki, alkohol ma również swój udział jącego się stresu w wątrobie dochodzi do w rozwoju chorób psychicznych i chorób zwiększenia produkcji glukozy z glikogenu, nowotworowych, jak nowotwory jamy ust- co zaburza gospodarkę węglowodanową. nej, gardła czy przełyku. W stresie zmienia się również odpowiedź 14-23_choroby cywil_KS.indd 21 2014-12-28 14:40:43
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26