Page 56 - 12_2014_lr_Neat
P. 56
Jak to możliwe, że pokarmy mogą wywołać sta- ny zapalne w inny sposób niż tylko przez zawar- te w nich bakterie, toksyny i wirusy? To, że jedynie drobnoustroje lub ich toksyny mogą wywoływać stany zapalne, to bardzo po- wszechny stereotyp. Większość z nas kojarzy infla- mację – zapalenie – z infekcją, czyli z zakażeniem. To duże nieporozumienie. Nasz układ immunolo- giczny może reagować również na pokarm i che- miczne dodatki do żywności, na które jesteśmy nadwrażliwi, a także na stres, związki zawarte we wdychanym powietrzu, czy nadmierny wysiłek fi- zyczny. Czynników prozapalnych jest mnóstwo, zarówno wokół nas, jak i w nas samych. Jak przebiega taka reakcja i czym się objawia? Teraz już wiemy, że krwinki białe, które są składnika- cje. Wyprawy łodzią na Floryda Keys były fanta- mi układu odpornościowego, mogą obcą cząsteczkę, styczne i relaksujące. Jednak górę wzięły docie- w tym nawet pozornie niewinne jedzenie, potrakto- kliwa natura naukowca i nurtujące mnie uczucie, wać jako wroga i usiłować go zniszczyć, wywołując że ALCAT nie jest wystarczająco dobry. Coraz zapalenie. W przypadku infekcji takie działanie jest częściej i na dłużej wracałem do swoich badań dobre, bo broni nas przed patogenami. Natomiast ta nad udoskonaleniem metody, co zaowocowało sama reakcja na pokarmy, które spożywamy regular- nowymi pomysłami i opatentowaniem Ribbon nie, doprowadza do przewlekłego zapalenia, które Method. Dołożenie tej metody do pomiaru co- stopniowo wyniszcza nasze tkanki i narządy, wywo- ulterowskiego dawało znaczną poprawę dokład- łując dolegliwości i przyspieszając procesy starzenia. ności pomiaru. Moim wspólnikom wystarczyły Co gorsza, jesteśmy nieświadomi tego, że wartościo- jednak możliwości ALCAT, więc zostawiłem im firmę, a sam założyłem Signet Diagnostic (obec- nie Oxford Biomedical), w której na świat przy- szedł test MRT i moje najmłodsze dziecko – test MRT III. Taka reakcja na pokarmy, które spożywamy regularnie, doprowadza do przewlekłego zapalenia, które stopniowo wyniszcza na- sze tkanki i narządy, wywołując dolegliwo- ści i przyspieszając procesy starzenia Przez te wszystkie lata pracował Pan nad udo- skonalaniem metody pomiaru? Nie tylko. Poszukiwałem również uzasadnienia zmiany objętości krwinek białych i powiązania tego z różnorodnymi objawami, a także dowo- dów na to, że różnorodne objawy są wywoływa- ne działaniem pokarmów na nasz układ odpor- nościowy. Zmierzyć to jedno, a udowodnić to drugie. Dopiero w ostatnich latach dowiedziono, że u podłoża wszystkich chorób przewlekłych leży stan zapalny, a czynnikiem wywołującym może być również to, co jemy. 56 52-57_wywiad_pasula_KS.indd 56 2014-12-15 13:11:28
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61