Page 30 - 12_2014_multimedia
P. 30
Anti-aging Zdrowe też szkodzi W codziennym pośpiechu nie zdajemy sobie sprawy, jak rozpaczliwie nasz organizm stara się utrzymać wewnętrzną równowagę, zagrożoną czynnikami zewnętrznymi, w tym naszymi działaniami. Rozchwiany układ odpornościowy we wszystkim upatruje wroga i wznieca pożary – stany zapalne. Właśnie one odpowiadają za pogorszenie naszego zdrowia i urody. O tym, że jedzenie może szkodzić na różne sposoby, mówi dr Mark Pasula, zajmujący się rozwijaniem technologii służących do wykrywania ukrytych stanów zapalnych wywoływanych przez pożywienie. Rozmawiał: Wieńczysław Zaczek Co sprawiło, że zajął się Pan immunologią i re- przeciwciał klasy IgE swoistych dla konkretnych akcjami na pokarmy? alergenów. Test ten w latach siedemdziesiątych Zainteresowania są często wynikiem naszych ubiegłego wieku był nowinką pośród metod dia- własnych potrzeb. Tak też było ze mną. Przyje- gnozowania alergii. O dziwo u mnie dodatnio chałem do Stanów Zjednoczonych z Polski jako wyszły jedynie orzeszki ziemne, które jadłem bez 22-letni, zdrowy mężczyzna, który do tej pory jakichkolwiek objawów chorobowych i, proszę mi jadł zdrową, naturalną żywność. Z dnia na dzień wierzyć, jem do dzisiaj. Właśnie ta bezsilność leka- musiałem przestawić się na wysokoprzetworzo- rzy i dostępnych metod diagnozowania, pchnęła ne, nafaszerowane konserwantami, barwnikami, mnie do szukania przyczyn ciągłego pogarszania polepszaczami jedzenie i z miesiąca na miesiąc się mojego zdrowia, a to skierowało mnie w obję- cia immunologii. Każdy z nas ma chwile zwątpienia, momen- ty stagnacji, staje na rozstaju i nie wie, któ- Zaczął Pan szukać rozwiązania na własną rękę? Już wtedy podejrzewałem, że za moje dolegli- rędy podążyć. Tylko wsparcie najbliższych wości może odpowiadać to, co jem, ale nie potra- dodaje sił. fiłem znaleźć konkretnego sprawcy. Studiowałem immunologię i usiłowałem dopasować mecha- mój stan zdrowia pogarszał się. Czułem, że je- nizmy do objawów, co nie było łatwe. Dopiero stem coraz bardziej chory. Lekarze podejrzewali w późnych latach siedemdziesiątych dowiedzia- jakąś alergię, ale nikt nie wiedział na co. Zrobio- łem się o teście cytotoksycznym. Polegał on na no mi setki testów skórnych – wszystkie wyszły inkubacji leukocytów z antygenami pokarmów ujemnie. Następnie wykonano test RAST (test ra- i mikroskopowej ocenie reakcji neutrofili. Jeżeli dioalergosorpcji) służący do oznaczania poziomu reakcja była nasilona, to dany pokarm uważany 52 52-57_wywiad_pasula_KS.indd 52 2014-12-15 13:11:14
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35