Page 33 - 12_2014_multimedia
P. 33
Kuchnia wellness łosoś z sosem GorGonzola _____________________ składniki: • 1 kawałek łososia • 100 g sera gorgonzola • śmietana Przygotowanie: Łososia włożyć do woreczka sous vide i gotować ok. 15 min w temp. 52- -58°C w zależności od tego, jak dogotowanego łososia lubimy. Po wyjęciu z woreczka łosia podsmażyć krótko na gorącej patelni. Gorgonzolę rozpuścić z odrobiną śmietany i tak przygotowanym sosem polać rybę. Do łososia sous vide świetnie też smakuje podsmażony na maśle szpinak z odrobiną czosnku lub solą czosnkową. sałata z kurczakiem sous vide _____________________ składniki: • 1 pierś kurczaka • 1 puszka pure z mango • biały ocet balsamiczny • 1 ogórek zielony • garść listków pachnotki • garść miksu sałat • kilka gałązek wąsatego groszku cukrowego • olej z fistaszków • maltoza Przygotowanie: Kurczaka przygotować metodą sous vide w temp. 63° przez 25 min. Przygotować dip z mango – purée z mango połączyć z białym octem balsamicznym. Przygotować puder fistaszkowy – wymieszać olej z fistaszków z maltozą do uzyskania konsystencji pudru. Ogórka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem, posypać pudrem fistaszkowym i polać dipem. Perfekcyjny stek sous vide _____________________ składniki: • 1 stek z polędwicy wołowej Przygotowanie: Mięso włożyć do woreczka sous vide i gotować 25 min. w temp. 60°C. Po tym czasie wyjąć z woreczka i podsmażyć na gorącej patelni przez ok. 30 sek. z każdej strony, aż mięso się skarmelizuje. Podawać z grillowanymi warzywami np. cuknią i marchewką, purée z ziemniaków i sosem bearnaise (na bazie żółtek, masła klarowanego, wina, octu i estragonu). Stek można też zrobić bez maszyny sous vide: mięso obsmażyć na patelni z każdej strony i następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min, wbijając w niego termometr. Kiedy temperatura mięsa osiągnie 60°C, stek jest gotowy do podania. 63 60-63_Kuchnia_artykul2_KS_nowy.indd 63 2014-12-15 11:40:18
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38