Page 44 - okladki
P. 44
Spotkania w Edenie Beata Sadowska Dochodziłaś do tego stopniowo, z wiekiem? redaktor naczelna „Dbam o zdrowie” Tak, to jest naturalny proces, pewnie jeszcze nie zakoń- studiowała politykę społeczną na UW. czony. Dzisiaj nie jem mięsa, ale przecież jako dziecko Pracę zaczynała jako reporter w Radiu byłam nim karmiona. Co prawda nigdy mi specjalnie Kolor. Potem było Radio ZET, TVN, Polsat, nie smakowało, ale wiadomo jakie były czasy, wie- MTV, TVN Style, TVP2, Polsat Cafe. Dziś dza rodziców. Jeśli jednak raz wejdziesz na tę ścieżkę prowadzi audycję „W biegu i na wybie- świadomych wyborów, poczujesz różnicę, to chcesz gu” w Radiu ZET Chilli oraz „Aktywnie wiedzieć więcej, eksperymentować. Ktoś zapyta: a ja- bardzo” w Radiu ZET. Stanęła na mecie dłaś nutellę zrobioną z awokado? I chcesz spróbować. Trzeba zmiksować awokado, daktyle, kakao i banana. 15-tu maratonów, teraz przygotowuje się Powstanie wspaniały krem czekoladowy, który smakuje do triathlonu. Jest mamą 1,5 rocznego jak nutella i dzieci się nabierają, a jest o niebo zdrowszy. Tytusa, z którym podróżuje po świecie. Napisała dwie książki o swoich pasjach: I tego typu doświadczenia były dla Ciebie „I jak tu nie biegać!” oraz najnowszą, inspiracją do napisania kolejnej książki, tym zawierającą 63 zdrowe i szybkie przepisy razem „I jak tu nie jeść!”? – „I jak tu nie jeść!". Bardziej zainspirowały mnie koleżanki. Jedna zapytała mnie kiedyś: Sadzia, co ty bierzesz? Że tak ci się chce, że masz tyle energii, że jesteś uśmiechnięta. Ja jej wysłałam zdjęcie i przepis. Chyba owsianki na mleku migdałowym, z jakimiś ziarnami, owocami, które Czyli powinniśmy jeść to, co nam służy. Ale jak miałam w domu, polanej olejem lnianym i odrobiną to odkryć, skoro na początku organizm nie miodu. I napisałam, że to moje śniadanie. Zaczęłam wysyła żadnych ewidentnych sygnałów? wrzucać różne takie domowe przepisy na swoją Nauczyliśmy się zagłuszać te delikatne sugestie – ba- stronę, aż ktoś zapytał wreszcie, czy nie mogłabym gatelizujemy objawy małego buntu, łykamy jakieś zebrać tego w całość. Pomyślałam sobie, że to fajny proszki, stłumiliśmy intuicję, ulegając nawykom czy pomysł, bo nie będę musiała co chwilę odpisywać sugestywnym reklamom. Ale są jakieś podstawowe i wysyłać pojedynczych przepisów. I dzisiaj książka zasady: żeby nie smażyć, tylko gotować na parze, żeby jest w księgarniach. eliminować cukier, żeby jak najczęściej wyciągać rękę A jaka jest myśl przewodnia tego zbioru? Zdrowo, szybko i łatwo. Nie wierzę. Zdrowe odżywianie wcale nie jest szybkie, a pewnie też i nie tanie. Dobre odżywianie to kwestia naszej Ja naprawdę nie mam czasu, żeby spędzać w kuchni decyzji – czy chcemy zainwestować godziny! A uwierz mi, odżywiam się zdrowo. Czasem, jak mam cały dzień nagrania, zabieram z domu pu- w siebie, w jakość naszego życia, dełko z czymś własnym, żeby nie jeść przypadkowych w zdrowie rzeczy na mieście. To są naprawdę proste przepisy, których nie można zepsuć. Ale na pewno kosztuje to więcej niż hamburger czy paczka parówek. po nieprzetworzone kasze i warzywa, żeby nie jeść Wiesz co, to kwestia twojej decyzji – czy chcesz zain- wieczorem owoców, bo mają cukier, który w nocy westować w siebie, w jakość swego życia, w zdrowie. nie jest nam już potrzebny, więc odłoży się gdzieś Nigdy tego nie liczyłam, ale jestem pewna, że sporo „na boku”. Niby wszystko to wiemy, ale znowu – jak oszczędzam na lekarstwach, jakiś suplementach, z aktywnością fizyczną – trzeba zacząć, by zauważyć wizytach u lekarzy. Jeśli zdecydujesz się, żeby lepiej różnicę i móc się cieszyć. jeść, przestawisz swoje myślenie, to szybko przeko- 44