Page 60 - okladki
P. 60
Kuchnia wellness Nowalijki dla zdrowia i urody Zielony szczypiorek, chrupiąca rzodkiewka i listek świeżej sałaty na kanapce to pierwsze oznaki wiosny w kuchni. Nie tylko nastrajają optymistycznie, ale właściwie spożywane i przechowywane są korzystne dla zdrowia i urody. Tekst: Sylwia Zagórska owaijki to pojawiające się wiosną pierwsze go. A nieprawidłowe przechowywanie (np. w folii świeże i młode warzywa. Zalicza się do nieprzepuszczającej powietrze) sprawia, że stają nich m.in. szczypiorek, rzeżuchę, sałatę się wręcz dla zdrowia niebezpieczne! N czy nać pietruszki, a także młode ogórki Trzeba też pamiętać, że nowalijek nie poleca się: gruntowe, marchewki i pomidory. Nęcą nas zachę- alergikom, cierpiącym na wrzody żołądka, chorują- cającymi kolorami i zapachem, tak odmiennymi od cym na zespół jelita nadwrażliwego oraz dzieciom zimowej kapusty i buraczków, z którymi mieliśmy poniżej 3 roku życia, gdyż ich układ pokarmowy jest do czynienia przez ostatnich kilka miesięcy. Poja- niedojrzały i nie radzi sobie z nowalijkami, które wiają się jednak głosy, że nowalijek nie powinno mogą wywołać u nich ból brzucha lub wysypkę. się jeść, bo są hodowane na nawozach i nie posia- Aby uchronić się przed zgubnymi skutkami przed- dają wartości odżywczych. I rzeczywiście, dietetycy wczesnego spożywania młodych warzyw, nie dać się zgodnym chórem twierdzą, że nowalijki mogą być nabrać pięknie wyglądającym i wykorzystać z nich urozmaiceniem i kolorowym dodatkiem do diety, wszystko co najlepsze dla zdrowia i urody, wystar- ale jednak tylko dodatkiem. Nie powinny być trak- czy wiedzieć, kiedy w stanie naturalnym wzrastają towane, jako główny składnik posiłków. w gruncie. Dlatego na kolejnych stronach znajdzie- Sprzedawane na straganach, bazarach czy w su- cie krótkie charakterystyki warzyw zaliczanych do permarketach młode warzywa przyciągają wzrok nowalijek, wraz z informacjami o korzyściach, jakie i wzmagają apetyt. Nic dziwnego, po długim okresie wypływają z ich spożywania, a także ich okresie spożywania warzyw z mrożonek i słoików, mamy wegatatywnym. wreszcie ochotę na coś świeżego. Powinniśmy jed- Pamiętajcie też, że równie ważne, jak prawidłowy nak bardzo uważać, co i kiedy kupujemy. wybór nowalijek, jest ich przechowywanie. Nie wol- Już od kilku lat specjaliści do spraw żywienia no ich trzymać w lodówce, szczelnie zapakowanych ostrzegają przed bezmyślnym kupowaniem nowa- w foliowych torebkach. Wytwarzająca się wewnątrz lijek. Te pojawiające się najwcześniej są bowiem wilgoć przyspiesza przemianę azotynów w rakotwór- bardzo często naszpikowane substancjami przyspie- cze nitrozoaminy. Znacznie lepiej jest szufladę w lo- szającymi ich wzrost oraz polepszającymi wygląd. dówce wyłożyć jakimś materiałem przepuszczającym Ze zdrowiem i witaminami nie mają wiele wspólne- powietrze, np. pergaminem czy płótnem. 60