Page 62 - okladki
P. 62
Kuchnia wellness Ogórek działa moczopędnie Rzodkiewka – królowa nowalijek Nie ma zbyt wielu witaminy czy minerałów. Zawiera jedynie trochę Jej właściwości zdrowotne znane już był w sta- jodu i witaminę A. Ma mało kalorii (13 kcal w 100 g) i delikatnie rożytnym Egipcie, a Grekom służyła do popra- pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Obecne w ogór- wy trawienia, pamięci, wzroku i usprawnienia kach enzymy rozkładają witaminę C. Dlatego nie należy ich łączyć intelektu. Rzodkiewka posiada liczne wartości w jednym posiłku np. z pomidorami. Ogórki gruntowe hoduje odżywcze. Jest nieocenionym źródłem potasu, się od czerwca do września. Ich pojawienie się w sklepach czy na dlatego powinny po nią sięgać osoby zmagające targach wiosną nie jest więc spowodowane wiosennym okresem. się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Zawiera sporo związków siarki, dzięki czemu wzmacnia wypa- dające włosy i łamiące się paznokcie. Polecana jest też na niestrawności i pobudzenie apetytu. Współczesna fitoterapia wykorzystuje ją w leczeniu wielu dolegliwości, w tym: kamieni nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmu i reumatyzmu, a na- wet chorób oskrzelowych i astmy. Ma działanie wykrztuśne, dlatego łagodzi męczący kaszel. Rzodkiewki są niskokaloryczne (16 kcal w 100 g). Najlepiej spożywać je świeże, zaraz po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy do tego słonecz- ny balkon, a na zbiór czeka się ok. 3 tygodnie. Jeśli kupujemy w sklepie czy na targu, to najle- piej dopiero od połowy maja – wcześniejsze są szklarniowe. Kupując rzodkiewki, trzeba zwracać taką samą uwagę na korzeń, co na liście – nie powinny mieć żółtych przebarwień. Zbyt duże rzodkiewki mogą zawierać nadmiar związków azotowych. Warzywo powinno mieć gładką skórę, bez śladów gnicia. Rzeżucha wzmacnia i oczyszcza Rzodkiewki są nietrwałe i szybko więdną. Nie powinno się przechowywać ich dłużej niż 2 dni Rzeżucha wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i urodę. Jest w lodówce, najlepiej w miseczce z wodą. źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin (zwłaszcza witaminy C) i mikroelementów. Jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie, czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy. Poza tym hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych. Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach, dlate- go nie każdy ją lubi. Ta delikatna roślinka jest bliską krewniaczką kapusty. Z dziewięciu odmian występujących w Polsce, spożywamy jedną – rzeżuchę ogrodową. W medycynie ludowej rzeżuchę nazywano zdrowiem ciała. Nic dziw- nego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmo- wy. Poza tym działa moczopędnie – z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek. Ale uwaga! Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżuchę najlepiej wyhodować samodzielnie w domu. Wówczas mamy pewność, że nie została skażona żadnymi szkodliwymi sub- stancjami. Aby wyrosła, wystarczy wata i woda. 62
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67