Page 63 - okladki
P. 63
Kuchnia wellness Pomidor w walce z rakiem Sałata dla kobiet w ciąży Pomidor ma sporo witaminy C, a także E, K i PP. Zawiera też dużo potasu obniżającego ciśnienie Amerykanie jedzą sałatę dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi krwi. Ale najważniejszy jest likopen, przeciwutle- dla urody. Wbrew obiegowej opinii, sałata ma mnóstwo wartości niacz z grupy karotenoidów. Zapobiega on wielu odżywczych, witaminy i minerały. Orzeźwia, poprawia trawienie i chorobom m.in.: zawałowi serca i miażdżycy, odkwasza. Jest też bogata w kwas foliowy – substancję potrzebną rakowi szyjki macicy, piersi czy prostaty. Sezon na kobietom planującym potomstwo. A do tego jest niskokaloryczna pomidory trwa od czerwca do września. Kupowa- (jeden liść to 1 kcal), dlatego poleca się ją osobom na diecie od - ne wczesną wiosną młode pomidory hodowane chudzającej – oczywiście pod warunkiem że nie poleją jej tuczącym są w szklarniach przy użyciu sztucznych nawozów. sosem śmietanowym. Wybierając sałatę zwracaj uwagę na wygląd liści – nie powinny mieć plamek, odbarwień i muszą być jędrne. Przy- gotowując potrawę, nie krój jej nożem, tylko rwij palcami, żeby nie straciła cennych wartości odżywczych. Jedząc, też nie używaj noża. Natka pietruszki na odporność Szczypiorek jest najlepszy Ma bardzo dużo wzmacniającej odporność wi- taminy C, a także działanie bakteriobójcze i mo- czopędne, dlatego zaleca się ją w zaburzeniach Wykorzystywano go już 4000 lat pracy nerek. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, temu. W średniowieczu ucho- poprawia też humor. Neutralizuje rakotwórcze dził za skuteczny lek na dolegli- związki znajdujące się w dymie tytoniowym, dla- wości żołądkowe i przeziębie- tego powinni spożywać ją palacze. A do tego jej nie. Wierzono również, że leczy żucie błyskawicznie poprawia nieświeży oddech. słuch, a także chroni przed duchami Nie należy jej jednak spożywać przed wizytą w so- i czarownicami. Dziś wykorzystywany jest larium lub ekspozycją na słońce, bo uwrażliwia w kuchni na całym świecie. skórę na promieniowanie UV i może być przyczy- Szczypiorek jest bliskim krewniakiem cebuli, czosnku i pora. W 100 ną przebarwień. Ułatwia trawienie, ale powinny g świeżych liści znajduje się około 80 mg witaminy C, 26 mg karo- na nią uważać osoby cierpiące na zgagę. Poza tenu oraz 16 mg olejków eterycznych zawierających siarkę. Poza tym, można ją uprawiać na balkonie, a najwięcej tym szczypiorek to źródło potasu, wapnia, sodu, fosforu, żelaza wartości odżywczych ma ta świeżo zerwana. i magnezu oraz cukrów, białek, witamin B1, B2 i PP. Nawet niewielki dodatek szczypiorku korzystnie wpływa na pracę układu trawien- nego, wzmacnia żołądek. Poza tym wzmaga apetyt, dlatego warto dodawać go do zup, kanapek czy twarożku dzieci niejadków. Wybierając szczypiorek, zwróć uwagę, by był intensywnie zielony, sprężysty i bez przebarwień. Jeśli wybierasz szczypior z cebulą, upewnij się, że cebula nie jest miękka, spleśniała albo nie ma śla - dów gnicia. 63